AJUNTAMENT ARBECA Administracions públiques Arbeca Lleida
El municipi 
Inici   /   Municipi

Dades Generals

Característiques  
Partit judicial Lleida
Comarca Les garrigues
Extensió en km2 58,3 km²
Altitud 332 m
Habitants 2.126 (2020)
Capital de comarca Les Borges Blanques
Distància a Lleida en km 31 km


Vila d'Arbeca

La vila d'Arbeca es troba situada al voltant d'un turó (357 m. d'altitud) a la comarca de les Garrigues, segons la divisió de la Generalitat del 1936, al límit amb la comarca de l'Urgell, amb una població de 2.126 habitants -2.144 (2019)-.

La principal activitat de la vila és la ramaderia i l'agricultura, a part dels pinsos, tallers mecànics, tèxtils i la construcció.

El seu terme municipal, limita al nord amb el de Miralcamp, (antigament el de Bellfort i Borgetes de Salena) i Vilanova de Bellpuig; a l'est, amb el de Belianes, Maldà i Omellons; al sud, amb Omellons i la Floresta (antigament Castellots); i a l'oest, amb Puiggròs i Les Borges Blanques.

Està drenat pels barrancs o "fondos". En l'argot popular s'anomenen: l'Aixaragall, Borgetes, Comes de Maldà, Trull, l'Espareguerra.

L'extensió es 13.455 jornals de terra dels emprats a la zona de Lleida (58.64 Km. 2) dels quals 9.509 són terres de secà i 3.947 de regadiu.

La seva situació es troba entre 41° 28' 44'' i el 40° 35' 20'' de latitud i 4° 34' 25'' i 4° 40' 30'' de longitud segons el mapa 389 de l'Institut Geogràfic i Catastral.

Produeix essencialment: blat, ordi, blat de moro (panís), farratges, fruiters, ametllers, vinya i olivers que fan un oli d'excel.lent qualitat.

La propietat és molt repartida, el 82% de les terres són menades per llurs propietaris, el 14% de parcers i el 1,6% per arrendataris.

Les vies de comunicació són: la carretera de Flix a Bellpuig; la de Tàrrega a Arbeca i Floresta. A més hi ha una nombrosa xarxa de de camins veïnals que enllacen amb les diferents partides. Les estacions de ferrocarril més properes són la de Les Borges Blanques a 6 Km. i la de la Floresta a 4 Km.

En el camp de l'administració civil forma part del partit judicial de Les Borges Blanques, i en l'eclesiàstic pertany a l'arquebisbat de Tarragona, situat al límit del bisbat de Solsona i Lleida.

Els mercats més propers són el de Mollerussa i el de Les Borges Blanques.