AJUNTAMENT ARBECA Administracions públiques Arbeca Lleida
Arbeca, 
Bressol de l'oliva arbequina
AJUNTAMENT ARBECA Administracions públiques Arbeca Lleida
Arbeca, 
Bressol de l'oliva arbequina
AJUNTAMENT ARBECA Administracions públiques Arbeca Lleida
Arbeca, 
Bressol de l'oliva arbequina

Antigament, la gent dels pobles de la rodalia, de les terres de l'Urgell i del Pla, quan volien significar que en un lloc determinat hi havia una quantitat enorme de pedra deien: "No hi ha tanta pedra a les pedreres d'Arbeca ! ". I és ben cert que tenien raó perquè escampats per diferents indrets del terme, abunden els roquissars a plena llum i els daus de pedra soterrats a les garrigues i a les terres de conreu.

Per això els edificis eren de pedra, al igual que els marges de les finques rústegues i les cabanes de volta . És per això també que abundaven els picapedrers, professionals que varen extreure el material de les canteres que va servir per fer obres tant significatives com : el Castell d'Arbeca, alguns elements de la Seu Vella de Lleida, l'Església Parroquial, el Castell del Remei i més modernament, la sucursal del Banc d'Espanya a Lleida.

A part d'aquests edificis eminents hi ha unes altres construccions com són les espones, les cabanes de volta i els masos que foren construïdes especialment durant el segle XVIII, quan entraren en plena producció els olivers que molts anys abans havien estat plantats a tot el terme per la tenacitat i l'indomable esperit de treball dels avantpassats d'Arbeca, sota l'impuls i la vènia de la Casa Ducal que en aquell temps, era sobirana de la Baronia d'Arbeca.

Precisament el punt de sortida és el clot d'una antiga pedrera: l'actual Plaça del Toll. Aquí ressonaven segles enrera el mall, l'escoda i la fuixarda, anant prenent figura els blocs de pedra que donaren consistència a tota l'estructura pètria del poble que, per més abundància, té assentats els fonaments sota la llegendària "Roca del Toll".