AJUNTAMENT ARBECA Administracions públiques Arbeca Lleida
SALUTACIÓ DE L'ALCALDE

De nou, Fira de Santa Caterina, hereva d’una llarga tradició que acumula més de cinc-cents anys d’història. Avui, un esdeveniment centrat en la nostra terra, en el nostre producte. Tot i que en conserva reminiscències, lluny queda aquella fira per la qual les famílies arbequines i dels pobles de l’entorn s’abastien de provisions per passar el cru i llarg hivern garriguenc, es fornien d’utensilis per a la llar o per al camp, vestien llurs armaris amb les mudes de treball i de gala o adquirien bestiar.

Avui, la Fira de Santa Caterina és la Fira de l’Oliva Arbequina. I és que no pot ser d’altra manera! Com és ben sabut, Arbeca és el bressol d’aquesta oliva! Grata decisió d’aquells ducs que decidiren cobrir els nostres camps d’aquells arbres de soca recargolada, de port caient, de fulla lanceolada i amb fruits carnosos; gaubança d’aquells pagesos que veieren incomplides les promeses de la noblesa però que ràpidament albiraren l’opulència que oferirien llurs terres. Goig de tota una població que cedeix el seu gentilici a tan preada joia: l’oliva arbequina, regal que ens fa la nostra terra, petita i poderosa, tresor sincer que ha donat la vida al poble durant centennis.

Molins que impregnaven la vila d’una intensa olor pels volts de la fira, quan l’oliva arbequina reunia aquelles qualitats que li permetrien esdevenir aquell anhelat líquid daurat, vanagloriat per hom talment com si d’or es tractés, de sabor autèntic, delit de qualsevol paladar i company inseparable tant dels plats més simples com dels més complexos.

Avui, Arbeca preserva la tradició i fa gala del seu producte estrella. La nostra fira pretén mostrar al món que aquest producte sublim, d’olor i de sabor sincer, que ennobleix qualsevol àpat amb fervor, naix de la nostra terra i de l’esforç de les pageses i pagesos d’Arbeca. La fira és una via més per reivindicar que Arbeca és el centre neuràlgic de la cultura de l’oli, és on se n’escriu el punt de partida i és on hom ha d’encaminar-se per a gaudir, sense cap mena de dubte, de l’excel·lència oleícola.

El nostre oli, producte del dia a dia que enalteix qualsevol altre aliment, moltes vegades comercialitzat a l’engròs, passant desapercebut o fins i tot arribant a mans d’eterns mercats rivals, ha sabut trobar el camí que l’ha dotat del valor que realment té. L’oli, aliment essencial de la cuina mediterrània, ara comercialitzat com a producte quotidià, amb connotacions pròpies d’aquell gènere qualificat com a gourmet, fent gala dels seus innumerables atributs, dels seus orígens, de la seva puresa. Ha aflorat la personalitat del nostre oli, fent-se respectar com a producte d’altíssima qualitat que és, posicionant-se com el millor d’entre els millors.

L’afany de l’equip de govern és fer visible la nostra població, posar-la al mapa ja sigui a través de les xarxes o pels mitjans de comunicació. Volem que el país conegui el nostre poble, volem evidenciar que som rurals, que som pagesos i que treballem incansablement la nostra terra per tal que hom pugui gaudir d’un tresor inigualable: la nostra oliva arbequina i el seu oli verge extra.

La Fira de Santa Caterina esdevé l’oportunitat, per als amants de l’oliva arbequina i del seu oli verge extra, de conèixer més sobre la producció artesana i la cultura local i, alhora, de poder gaudir de la gastronomia de la vila. Arbequines i arbequins sou ben coneixedors que la voluntat que tenim des de la Casa de la Vila és la de consolidar la Fira de Santa Caterina com la segona gran festa d’Arbeca; per tant, s’ha programat minuciosament un seguit d’activitats culturals i lúdiques que esperem que facin gaudir a tots els públics.

Arbequines i arbequins,

que tingueu una molt bona Fira de Santa Caterina.

 

Sergi Pelegrí i Perera

Alcalde de la vila d’Arbeca.

Programació de Fira d'Arbeca 2023

Divendres 24

17:00 Pati de L’Abadia. Berenar popular amb pa amb oli i xocolata



18:00 L’Abadia. Acte d’inauguració oficial amb parlaments de les autoritats

18:15 L’Abadia. Entrega de premis del concurs de disseny del cartell i el concurs escolar.


Cartell guanyador del Concurs de Disseny del cartell de Fira 2023
Autora: Anna Roset Moyà



18:45 L’Abadia. Espectacle familiar 'Una carretada de contes' Han arribat dos personatges estranys i curiosos, semblen viatjants... ningú els ha vist mai abans: són la Filigrana Gràcia i en Joseph Tour. Van acompanyats del seu inseparable carro de fusta carregat d'històries que han recollit al llarg dels anys. Amb les sorpreses amagades dins el carro es guanyen la simpatia de grans i petits. Si obriu els ulls i pareu bé les orelles amb molt de gust us explicaran el perquè del seu ofici, l'ofici dels Trobadors! I ara silenci que el carro s'obra i... sembla que comencen!




22:00. L’Abadia. Monòlegs 10 amb Agustín Jiménez i Toni Cruz. ESDEVENIMENT DE PAGAMENT, ENTRADES ANTICIPADES REDUIDA 5€ GENERAL 7€




Dissabte 25



10:00 Oficina de Turisme Inici del recorregut Caminada popular entre oliveres al teu aire.


10:45 Oficina de Turisme Sortida de Visites guiades al Casc Antic ESDEVENIMENT DE PAGAMENT ENTRADA 5€


11:00 Cooperativa Arbequina Tast gratuït de l’oli nou


12:30 Plaça Major Vermut i versots  a càrrec dels Diables Calents i Cornuts.

16:30 Estadi Municipal Ramon Bellmunt Futbol: C.F. Arbeca – C.F. Albesa


17:30 L’Abadia Espectacle Familiar: Heeelp  HEEELP  és un espectacle de tres pallassos que adopten els rols clàssics dins les tipologies socials actuals: el retrobament, la cooperació, la desconfiança  i l’amistat. Els pallassos, els éssers més absurds  i entranyables de l'univers, inútils i imprescindibles, es troben en un espai desconegut. Aviat descobriran que són totalment  diferents, però hi ha una circumstància que els uneix: el fracàs! Perdre-ho tot i haver de començar de zero. Només una poma. ESDEVENIMENT DE PAGAMENT ENTRDA 3€

22:00 L’Abadia Espectacle Músical. Star Mamas  STAR MAMAS és un grup terrassenc format per un trio de veus femenines més un bateria. Les veus són a “capella”, microfonades, a l’estil de música de “Barbershop”. Les peces de repertori són totes de l’estil dels anys ’40 i hem creat una selecció de les peces més conegudes (Mister Sandmand, Barbara Ann, Lollipop, Be my baby…).Liderat per la mezzosoprano Anna Tobella amb Mireia Dolç, Mariona Pallach  i Roger Estruch ESDEVENIMENT DE PAGAMENT ENTRADES ANTICIPADES REDUIDA 8€ GENERAL 10€


23:45 Sala Centro Nit jove amb Comandants de Tros i DJ Gaby Gòmez Comandants de Tros és un grup de versions de la comarca de l’Urgell que farà gaudir a tota mena de públics.

 

Diumenge 26

8:00 Avinguda dels Portals Tradicional esmorzar de Fira a càrrec de La Cuina de l’Araceli  Esmorzar amb fesols, llonganissa i una torrada de pa sucada amb l’oli d’Arbeca. ESDEVENIMENT DE PAGAMENT TICKET 8€

8:00 a 14:30 Avinguda dels Portals, Mercat de Fira

9:00 a 13:00 Plaça del Toll.  Mostra de tractors antics

10:45 Oficina de Turisme Sortida de Visites Guiada al Casc Antic ESDEVENIMENT DE PAGAMENT ENTRADA 5€

11:00 Carrer Anselm Clavé L'olivera dels desitjos  i sortida de la Cercavila per tot el Mercat Firal i Casc Antic amb La Cremallera Teatre. Durant tot el matí penja el teu desig a l’olivera dels desitjos i vine a gaudir d’una cercavila esbojarrada.

11:30 Plaça Major Espectacle: Anem a collir Aulives amb La Cremallera Teatre Un espectacle per a tota la família, vine a gaudir, conèixer o recordar les tradicions ancestrals de la nostra terra a l’entorn de l’anar a collir les olives.

12:15 Plaça Major, Jocs de Cucanyes Us recordeu de les carreres de sacs? Voleu fer ni una?

12:45 Plaça Major Sortida de la Cercavila per tot el Mercat Firal i Casc Antic amb La Cremallera Teatre


13:00 Avda dels Portals Concurs de menjar Aulives arbequines

17:30 Sala Centro, Activitat pel jovent: Làser Tag. Cal inscripció prèvia! Horaris per edats: 17:30 a 18:30h menors de 12 anys. 18:30 a 20h a partir de 12 anys grups de 5 persones mixtes!


18:30 L'Abadia Teatre: You say tomato  La Rosó i en Santi porten 15 anys vivint junts. La seva història d’amor va començar juntament amb un trepidant projecte musical que els havia de portar, un dia o altre, al capdamunt de l’escena catalana. Els anys han passat i aquest dia no ha arribat. Avui, mentre esperen que les portes s’obrin i el local s’ompli de gent per recuperar part dels diners que han perdut en la seva última gira, no tindran més remei que preguntar-se cap a on va el seu projecte musical, cap a on va la seva història d’amor i quina de les dues coses està destruint a l’altre. Amb referents al cap com Ay! Carmela de José Sanchís Sinisterra, El viaje a ninguna parte de Fernando Fernán Gómez o Minetti de Thomas Bernhard, volem que You Say Tomato sigui una comèdia intensa i profundament humana on el diàleg i la música construeixin una reflexió desacomplexada sobre el sentit i el valor real de l’art en el món i en l’època que vivim, sobre la supervivència dels artistes, la satisfacció i la fidelitat en les relacions de parella i, en general, sobre tot allò que ens trobem el dia que deixem de ser joves, deixem de tenir tota la vida per endavant i ens adonem que, si no fem alguna cosa per evitar-ho, la nostra vida serà així fins als darrers dies. És  això el que volíem?

Fitxa artística: Autoria: Joan Yago Direcció: Joan Maria Segura Coreografia:  Joan Maria Segura Direcció musical i arranjaments: Xavier Mestre Disseny d’espai i vestuari: Albert Pascual Disseny de llums: Marc Salicrú

Intèrprets: Anna Moliner i Joan Negrié

Producció executiva: Joan Negrié Producció: Eloi Isern Producció en gira: Manel Torres Ajudant de vestuari: Paloma Arza  Assessoria caracterització: Angels Salinas Responsable tècnic: Ramon Beneito

És una producció de Sala Trono amb la col·laboració de Sala Muntaner

ESPECTACLE DE PAGAMENT, ENTRADES ANTICIPADES REDUIDA 10 / GENERAL 15 €