Ajuntament d'Arbeca
10 de juliol de 2020
max: 34°C
min: 18°C


Recorreguts turístics mida del text -a +a

La ruta de l'Oli


Aquesta ruta no es segueix tant sols pel terme d'Arbeca, inclou pobles de les Garrigues i de l'Urgell, pobles productors d'olives Arbequines i del millor oli del món.

Tal com fou publicat en les propostes per "Gaudir de Lleida " de "Ara Lleida", el qual diu:

"Les Garrigues és una terra plana i austera amb un paisatge ple d'ametllers i oliveres que conserva tot l'encant del secà amb una tradició de segles. Les Garrigues és el seu sabor de la cuina mediterrània. El seu oli d'oliva extraverge -elaborat amb olives arbequines- està acreditat entre els millors olis del món, donat el seu baix grau d'acidesa (0,2º).

En temps d'hivern, a la primeria de novembre i fins ben entrat el febrer, s'ha fet cada cop més freqüent el fet de sortir a buscar per les cooperatives dels diferents pobles de les Garrigues l'Oli Nou. La ruta de l'Oli permet conèixer en una visita el procés d'elaboració de l'oli d'oliva extraverge en les pròpies cooperatives i també visitar llocs d'interès de la comarca, entre els quals destaquem: el Museu d'Arqueologia de les Borges Blanques, el Museu del Pagès de Castelldans, les pintures rupestres del Cogul, el taller de pedra de la Floresta i l'Ecomuseu de la Pobla de Cérvoles. L'Oli de l'any és un producte natural molt apreciat atesa la seva elaboració artesana i que es comercialitza sota la Denominació d'Origen "Les Garrigues".

Iniciarem la Ruta a les Borges Blanques, capital de la comarca, on cal veure una de les primitives premses de l'oli, avui convertida en un original monument situat en el Parc del Terrall. La plaça Major porticada, el palau del marqués d'Olivart i l'església neoclàssica de Santa Maria. Sortirem de les Borges en direcció a Tarragona i agafarem un desviament a l'esquerra en direcció a la Floresta.

La Floresta és un nucli rural, assentat al costat del seu antic castell, en el qual podem contemplar la bellesa de la seva esplèndida torre. La ruta continua cap ala Omellons, on trobarem l'església de Sant Miquel i la casa senyorívola de Can Llorac. La propera cita de l'itinerari és l'Espluga Calba. És un antic poble presidit per un majestuós castell medieval.

Continuem la ruta cap a Belianes, situat a 13 km de la comarca veïna de l'Urgell, amb la seva església gòtica de Sant Jaume i la casona renaixentista Cal Roc. Fem camí cap a Arbeca, d'aquesta vila prenen el nom les petites i gustoses olives arbequines, origen del saborós oli de la zona. Una visita imprescindible són les ruïnes del castell, la plaça Major del Mercat i l'església de l'Antic Hospital. En aquesta vila, el tercer cap de setmana de novembre se celebra l'original mostra del Gos Caçador.

A 2 km del poble podem visitar la Font de la Juliana, d'origen àrab, amb una gran escalinata que se submergeix dins l'aigua. Cal provar la gastronomia de la zona, la cassola de tros típica i els caragols amb allioli."Ajuntament d'Arbeca - 973 160 008 - Plaça Generalitat, 3 - Codi Postal 25140
Contacte - Mapa web - Nota legal - Crèdits