Ajuntament d'Arbeca
15 de desembre de 2019
max: 16°C
min: 6°C


Festes i tradicions mida del text -a +a

Festa Major

Amb la col.laboració i participació de tots els veïns de la vila, Arbeca gaudeix en aquests moments d'una de les festes majors més importants i conegudes a nivell de Lleida.

Es realitza en la primera quinzena d'agost, i l'atractiu fonamental és centra en la realització de molts actes públics a l'aire lliure. Les activitats principals d'aquestes festes obren un ventall d'opcions com: cercaviles, actuacions de diables, activitats esportives, exposicions, pregó de festes, concerts de rock i balls de tarda i nit amb orquestes punteres, concerts de rock amb els millors grups del moment, banys d'escuma, ginkames (l'Arbequí de ferro), titelles, la guatllada de fi de festa i moltes actuacions que originen uns dies de diversió i esbarjo prou necessaris.

Cal remarcar finalment que aquestes festes han assolit un prestigi important principalment per la utilització de l'espai lliure i entorn del Col.legi Públic (antic castell d'Arbeca), ja que el contrast d'un calurós dia d'agost es veu refrescat per la marinada. Aquesta sensació és única i s'aconsegueix gràcies al marc incomparable que presenta aquesta ubicació.

SALUTACIÓ DE L'ALCALDE sr. Joan M. Simó Falcó (Festa Major 2012)

Caríssims Arbequins i Arbequines:

Quan escric la salutació tinc present tots els missatges que,al llarg de cinc anys, he intentat trametre amb motiu de les nostres festes. I és evident que alguns conceptes han quallat en el tarannà arbequí. El poble va canviant, encara que d’un solstici a l’altre no ens adonem, i el temps ens ha transformat a tots exteriorment, i m’atreviria a dir que també interiorment, precipitant una bona maduresa producte de fites aconseguides i d’experiències viscudes.A la fi l’home (i la dona) són fills de les circumstàncies, com deia Disraeli.

 Les circumstàncieshan portat a molts ajuntaments a alleugerir despeses per a poder sobreviure. Plans d’ajustament i pujades d’impostos són a l’ordre del dia per tal d’evitar el crack d’un finançament que els responsables no han sabut estructurar per aconseguir que els municipis poguéssim desenvolupar la tasca pròpia i ens la endossen. Ara es parla de noves lleis, agrupacions de municipis, mancomunitat de serveis...Ara corre-m’hi per a no caure en el pou de la inoperància.

L’arrel dels problemes és globalitzada i l’especulació ha estat la base inicial per aenderrocar la societat del benestar que semblava que no podia fer marxa endarrere. Nosaltres ens neguem, tal vegada inconscientment, a acceptar que el nostre País sigui un forat negre de l’economia europea. Que el nivell sanitari, educatiu i de relacions laborals aconseguit desaparegui. Que la mala gestió de serveis públics, ja sigui estatal o autonòmica, ens aboqui a una degradació social i ens retorni als anys foscos.

Arbeca ha sabut bouejar els moments complicats i hem avançat, posant el nostre bri per evitar un mal recorregut. Segurament ens entrebancarem en el nostre esperit renovador, però podeu estar segurs que aprofitarem les ocasions per a millorar la vida dels vilatans, optimitzant els recursosi complint el programa que ens hem traçat. Pensant en les personesi actuant, sense escarafalls,raonant i valorant tota proposta, vingui d’on vingui. Creiem tenir mitjans suficients per a afrontar, amb sacrificis, l’actual situació. 

En aquest context és difícil desitjar una bona festa major, perquèhi ha famílies que pateixen la desocupació de forma alarmant.
En tot cas, és veritat que els arbequins es mereixen uns dies d’esbarjo. El gaudir de la festa ens és consubstancial i la nostra és molt arrelada. Durant aquest dies notem el caliu d’un poble hospitalari. Un poble identificat amb elnostre patrimoni cultural posant de manifest demostracions lúdiques i de grata convivència, obrint una porta cap a noves iniciatives que sorgeixen de les entitats cíviques, en definitiva, de la nostra gent. 

Enguany el Pressupost Municipal absorbeix la Festa. Creiem que és un sistema més equitatiuen el què, d’una forma o altra, hi participem tots. Per tant, hem fet un programa ajustat a la realitat que vivim. Plens d’il·lusió, oferint al poble un ventall d'activitats des de la tradició a la innovació. Ho fan possible les persones, entitats i associacions, a tots ells els agraeixo el treball i l'entusiasme que hi posen, i a la Comissió Municipal de Festes, una especial menció pel seu grau de compromís, generositat i responsabilitat en la preparació de la Festa Gran.

Us convido, doncs, a viure intensament, aquests dies d'alegria col·lectiva, amb la convicció que, també a través de la festa, expressem una vegada més la confiança que té elpoble per a superar dificultatsicontinuar construint una Arbeca millor, l’Arbeca del futur que ja és present.

Des de Casa la Vila, us desitjo molt bona Festa Major en nom de totes les regidores i tots els regidors de l’Ajuntament. 

Joan Miquel Simó i Falcó,
Alcalde d’ArbecaAjuntament d'Arbeca - 973 160 008 - Plaça Generalitat, 3 - Codi Postal 25140
Contacte - Mapa web - Nota legal - Crèdits