AJUNTAMENT ARBECA Administracions públiques Arbeca Lleida

PROGRAMA DE DESENVOLUPAMENT RURAL: ESPAIS NATURALS DE CATALUNYA, ALS HÀBITATS I ESPÈCIES, ANUALITAT 2022. AMB EL SUPORT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA.

El terme municipal d'Arbeca, forma part de l'espai protegit de Secans de Belianes - Preixana, el qual s'inclou dins la Xarxa d'Espais Natura 2000 i també es Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), és per això que s'han restaurat diverses cabanes, que estaven en molt mal estat, per afavorir la nidificació del xoriguer petit.

S'ha recuperat el marge arbrat al llarg de quatre trams del Canal d'Urgell, en el costat esquerre d'aquest canal, plantat una vuitantena d'arbres. També s'han reconstruït els marges de pedra seca, seguint la tècnica tradicional en sec o amb un xic de morter de calç.

S'han instal·lat diversa senyalització en una ruta circular per poder fer a peu o en bicicleta que parteix des del poble amb una longitud total de 9,5 km. El recorregut segueix diversos camins i permet conèixer els bells paratges dels Espais Naturals Protegits dels Secans de Belianes - Preixana, així com descobrir el lligam de l'agricultura tradicional de secà amb la pedra seca i la conservació de la fauna estepària.

Aquest projecte s'ha pogut realitzar gràcies a la subvenció obtinguda del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER) i amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

28/10/2022