AJUNTAMENT ARBECA Administracions públiques Arbeca Lleida
Arbeca, 
Bressol de l'oliva arbequina
AJUNTAMENT ARBECA Administracions públiques Arbeca Lleida
Arbeca, 
Bressol de l'oliva arbequina
AJUNTAMENT ARBECA Administracions públiques Arbeca Lleida
Arbeca, 
Bressol de l'oliva arbequina

Els historiadors coincideixen a datar l’arrelament casteller a Catalunya als inicis del segle XIX, concretament per les festes de la Candela a Valls de l’any 1801, tot i que recentment s’han descobert arxius que daten aquest fet a mitjans del segle XVIII.

El fet casteller segurament esdevé una variació dels populars Balls de Valencians i Moixigangues que a l’època esmentada se celebraven en un format de representacions religioses a les festes majors locals, tot i que sembla que a Lleida eren més aviat de caire festiu. Bàsicament aquests balls populars es feien al camp de Tarragona i territoris del sud i oest de Catalunya, no resulta estrany que aquestes celebracions arribessin a les terres de ponent.

Hi ha datat que a les festes amb motiu de les obres de la Catedral Nova a Lleida el 1762, van assistir una companyia de dansants valencians a oferir el seu repertori tradicional, i sembla que com era costum al moment, finalitzaven els seus balls alçant una torre o figura.

Durant els anys següents esdevingué normal la participació a Lleida de l’anomenada La Moixiganga i el Ball de la Torre

Amb posterioritat l’Esbart Dansaire Sícoris va recuperar per a la ciutat l’esmentat ball popular. Aquestes celebracions van tenir continuïtat durant tot el segle XIX, sempre als seguicis populars i religiosos,alhora que a Valls van aparèixerles dues primeres collescastelleres que van començara oferir els castells actuals jaseparats dels altres balls tradicionals.

A darrers del segle XIX, algun cronista de l’època parla de la progressiva desaparició d’aquest Ball de la Torre a Lleida, on s’havia arribat a fer alguna construcció de “seis alturas” com anomenaven en aquell moment.

Ben a prop de Lleida, a Arbeca hi va haver un grup dels anomenats Balls de Valencians, que es va organitzar i va actuar durant els anys 1925 i 1926, (després d’uns anys sense fer-ho),  Hi ha constància d’una entrevista a Arbeca el 6 de novembre de l’any 1963 (com s’esmenta al llibre Món Casteller), a tres antics balladors d’aquella agrupació arbequina dels balls de valencians.  Aquests eren Simó Vidal Sans, Jeroni Sans Salla i Aleix Aixelà Gasull. Aquests van explicar al cronista que aquesta agrupació arbequina estava formada per uns vint-i-tres o vint-i-quatre balladors, que un dels anys van actuar a Vilanova de Bellpuig. L’Aleix Aixelà Gasull n’era el Cap de Colla, i en Jeroni Sans Salla pujava de “jinete”, com es coneixia llavors pel que sembla i actualment es coneix com a enxaneta. Ballaven al so de les gralles i timbals i la tonada de la Torre, com llavors anomenaven, era igual que la dels actuals castells. Tot plegat deixa entreveure el lligam existent entre els antics balls de valencians i moixigangues i els actuals castells que d’ençà del 1995 podem gaudir a Lleida. 

19/04/2018