Ajuntament d'Arbeca
22 d'abril de 2018
max: 26°C
min: 9°C


Notícies mida del text -a +a

Els inicis dels castellers a les terres de Lleida 19 d'abril de 2018

 

Els historiadors coincideixen a datar l’arrelament casteller a Catalunya als inicis del segle XIX, concretament per les festes de la Candela a Valls de l’any 1801, tot i que recentment s’han descobert arxius que daten aquest fet a mitjans del segle XVIII.

 

El fet casteller segurament esdevé una variació dels populars Balls de Valencians i Moixigangues que a l’època esmentada se celebraven en un format de representacions religioses a les festes majors locals, tot i que sembla que a Lleida eren més aviat de caire festiu. Bàsicament aquests balls populars es feien al camp de Tarragona i territoris del sud i oest de Catalunya, no resulta estrany que aquestes celebracions arribessin a les terres de ponent.

 

Hi ha datat que a les festes amb motiu de les obres de la Catedral Nova a Lleida el 1762, van assistir una companyia de dansants valencians a oferir el seu repertori tradicional, i sembla que com era costum al moment, finalitzaven els seus balls alçant una torre o figura.

 

Durant els anys següents esdevingué normal la participació a Lleida de l’anomenada La Moixiganga i el Ball de la Torre.

 

Amb posterioritat l’Esbart Dansaire Sícoris va recuperar per a la ciutat l’esmentat ball popular. Aquestes celebracions van tenir continuïtat durant tot el segle XIX, sempre als seguicis populars i religiosos, alhora que a Valls van aparèixer les dues primeres colles castelleres que van començar a oferir els castells actuals ja separats dels altres balls tradicionals.

 

A darrers del segle XIX, algun cronista de l’època parla de la progressiva desaparició d’aquest Ball de la Torre a Lleida, on s’havia arribat a fer alguna construcció de “seis alturas” com anomenaven en aquell moment.

 

Ben a prop de Lleida, a Arbeca hi va haver un grup dels anomenats Balls de Valencians, que es va organitzar i va actuar durant els anys 1925 i 1926, (després d’uns anys sense fer-ho),  Hi ha constància d’una entrevista a Arbeca el 6 de novembre de l’any 1963 (com s’esmenta al llibre Món Casteller), a tres antics balladors d’aquella agrupació arbequina dels balls de valencians.  Aquests eren Simó Vidal Sans, Jeroni Sans Salla i Aleix Aixelà Gasull. Aquests van explicar al cronista que aquesta agrupació arbequina estava formada per uns vint-i-tres o vint-i-quatre balladors, que un dels anys van actuar a Vilanova de Bellpuig. L’Aleix Aixelà Gasull n’era el Cap de Colla, i en Jeroni Sans Salla pujava de “jinete”, com es coneixia llavors pel que sembla i actualment es coneix com a

enxaneta. Ballaven al so de les gralles i timbals i la tonada de la Torre, com llavors anomenaven, era igual que la dels actuals castells. Tot plegat deixa entreveure el lligam existent entre els antics balls de valencians i moixigangues i els actuals castells que d’ençà del 1995 podem gaudir a Lleida.  Andreu Pérez

 


Lleida celebra els seus atletes il·lustres 17 d'abril de 2018
L'atletisme lleidatà retrà un homenatge a alguns dels seus noms més il·lustres, en un acte impulsat per l'AVALL (Associació Veterans Atletes de Lleida) i que tindrà lloc el divendres 20 d'abril a les 9 del vespre al Sícoris Club.

Els esportistes que seran objecte del reconeixement per la seva tasca dins l'atletisme lleidatà seran l’arbequina Mercè Abad, Manuel Martín, Domingo Peroy, Albert Fernández, Jordi Labella, Pedro Taboada i Jesús Vidal, aquest a títolpòstum.
IIn MERCAT DEL DUC D'ARBECA 9 d'abril de 2018
Aquest cap de setmana vam poder gaudir del IIn Mercat Medieval del Duc a Arbeca.
Amb afluència de públic, tot i que el temps, no va acompanyar del tot, les parades i  l'animació de mercat van dleitar a ls veins de la vila, que van poder passejar per tot el recorregut del Mercat durant tot el dissabte i el diumenge.
Amb ganes de poder celebrar la tercera edició, aquest any s'han tancat les portes amb un bon regust de boca i amb ganes de mes i millor.
DESCOBERTA DELS POBLATS IBERS D'ARBECA I BELIANES 9 d'abril de 2018
Aquest diumenge, 15 d'abril, i de mans de l'Associació Espais Naturals de Ponent, s'ha preparat un sortida per tal de fer uns descoberta de la fortalesa els vilars i del poblat de la Pleta de Belianes a mans dels seus arqueòlegs.

Per a més informació i per poder-vos inscriure consulteu el web : Descoberta dels Vilars i La Pleta

PRIMAVERA CULTURAL: xerrada salut mental i creativitat 6 d'abril de 2018
Ahir a la Sala de Plens de l'ajuntament i amb el suport de l'Associació TALMA i la Xarxa de Salut Mental de Ponent, es va oferir una xerrada sobre salut mental i Arterapia.

Sabent que la Salut Mental és un punt important dins la nostra vida i relacionant amb la creativitat, per tal que l'art, amb les seves diferents disciplines, pintura, escultura, música etc, poder arribar a ser una autentica sessió de teràpia `per tal de donar sortida a les nostres emocions.

A partir d'ara i fins el 20 d'abril podreu gaudir d'una exposició a la Biblioteca Municipal Atlantida d'arbeca.

IIn MERCAT MEDIEVAL DEL DUC A ARBECA, 7 I 8 D'ABRIL 5 d'abril de 2018
De nou arriba a la nostra població el IIn Mercat Medieval del Duc, el dissabte i el diumenge podrem gaudir d'un cap de setmana medieval ple d'actuacions i activitats inspirades en l' època medieval.

Us adjuntem a aquesta noticia el detall del programa.

Us hi esperem!!
ESTUDIS SOBRE LA VELLESA 26 de març de 2018

Mantenir-se actiu a partir dels 65 anys millora en un 30 per cent l’estat de salut dels grans. Així ho afirma un estudi del departament de ciències polítiques i socials de la Universitat Pompeu Fabra realitzat per la investigadora lleidatana Aïda Solé-Auró i el seu col·lega Bruno Arpino, que han demostrat objectivament la influència de les activitats socials en la salut durant la vellesa. “La diferència entre les persones grans que siguin voluntàries, treballin en projectes o facin esport i les persones sedentàries és important”, va explicar Solé-Auró.

Els experts van mesurar les condicions de salut dels participants a l’inici de la investigació i també el seu nivell d’implicació en diferents activitats i “vam veure que l’hàbit de practicar diferents activitats estava associat a un millor estat de salut dos anys més tard”, va dir la investigadora d’Arbeca. Per determinar-ho, es van analitzar tres factors que s’associen directament a l’estat de salut i que varien segons el nivell d’activitat social que es realitza. “La percepció pròpia de la persona, els casos de depressió i les limitacions a l’hora de realitzar activitats, per exemple per problemes de mobilitat”, va comentar.

Tot i així, aquesta no és l’única conclusió de l’estudi, que també determina que “un dels factors que més influeixen que una persona tingui un envelliment actiu o no és el nivell educatiu que té”. Projecte CREW I és que, segons les dades obtingudes en l’anàlisi, que forma part del projecte europeu CREW, que estudia la qualitat de vida de les persones grans en funció de les polítiques públiques, “les persones que tenen un major grau d’educació i formació tendeixen a ser més actives i a realitzar més activitats que, amb el temps, els afavoreixen en forma de salut”. Així, encara que els experts apunten a la dificultat d’establir un vincle definitiu de causa efecte entre l’hàbit de realitzar activitats i la garantia de salut en la vellesa, l’estudi representa un avenç en aquesta hipòtesi. Ara, els investigadors buscaran una relació “entre gènere i envelliment actiu”


LLESTA LA FAÇANA DE LA CASA DE LA VILA D'ARBECA 26 de març de 2018

LAjuntament dArbeca ha finalitzat les obres de restauració de la façana modernista de la Casa de la Vila que van començar a finals de l’any passat. Aquestes obres han servit per realçar la retolació en relleu en record de la instauració de la II República el 14 d’abril del 1931.

La façana va ser inaugurada un any més tard pel llavors president de la Generalitat, Francesc Macià. No obstant, l’edifici és del 1931. L’actuació, que ha comportat el canvi de tota l’obra de fusteria, vidres, neteja i pintura ha suposat una inversió de 50.000 euros dels quals la Diputació en va sufragar 40.000. L’última restauració data del 1986 a càrrec de l’arquitecte Ramon Maria Puig Andreu, autor de l’edifici Pal·las de Lleida, però no es van introduir millores ni es va recuperar la llegenda que fa menció a l’origen republicà de la façana com en aquesta ocasió.


L'Esbart Dansaire Recrea La Moixiganga 26 de març de 2018
Un any més, i ja en son 9, l'Esbart Dansaire porta a la Setmana Santa la representació de la Moixiganga, amb la base musical  de l'Algemesí, tradicional del País Valencià.
La coreografia és de l'Albert Sans de l'Esbart de Rubí , que prescindeix de les escultures humanes amb torres i castells i deixa una dansa serena , seriosa i trascendental on l'important és la figura de Jesucrist.

La representació va ser seguida per un public amb ganes de gaudir en silenci de la Moixiganga. també es va representar el Mortitxol, Dansa de Vetla en la mort d'un aubat.

PRIMAVERA CULTURAL: La matemàtica de la història 26 de març de 2018
Alexandre Deulofeu entre els anys 1930 i 1939, feu posa les bases de la teoria de la matemàtica de la història, en què anuncia alguns dels fets històrics que es donaran a la segona meitat del segle XX, com la forta puixança d’Alemanya després de la Segona Guerra Mundial, la pèrdua del poder internacional d’Anglaterra o la caiguda i el desmembrament de l’URSS. La teoria ens mostra com els períodes històrics segueixen un model repetitiu, cíclic, similar al dels cicles biològics. Postula que la història universal es repeteix amb una regularitat matemàtica i que, per això, es pot preveure amb força minuciositat què pot passar en el futur. Només quan s’ha abordat d’una manera sistemàtica i des de les diverses perspectives actuals de la historiogràfia i de les idees.

La xerrada va anar a càrrec de juli Gutierrez Deulofeu que ens va instruir amb la aquest mètode de la matemàtica de la història.

Una xerrada molt interessant i instructiva.Ajuntament d'Arbeca - 973 160 008 - Plaça Generalitat, 3 - Codi Postal 25140
Contacte - Mapa web - Nota legal - Crèdits